A cumi

        Cumi vagy hüvelykujj?

A szájsebészek inkább a cumira szavaznak az ujjszopással szemben, méghozzá azért, mert akárhányszor az ujjacskák a felsõ állkapocshoz nyomódnak, a felsõ metszõfogak annál inkább elõrehúzódva növekszenek. A szomorú következmény: nyuszifogak és gátlásos kisiskolások. A fogak ferde növése nem csupán szépészeti gond. Azok a gyerekek, akik megszokásból a beszédtanulásnál is úgy bánnak a nyelvükkel, mint cumizáskor, azaz felsõ fogsorukhoz szorítják, helyetelenül fogják ejteni az s és sz hangokat, selypíteni kezdenek.
A fognövekedési gond természetesen a cumizó babáknál is elõfordul, a veszély azonban kisebb, ha a cumi formáját anatómiai szempontok alapján alakítják ki (azaz a vége fölsõ része lapított), és az életkornak megfelelõ nagyságú, de mindenekelõtt akkor, ha nincs állandóan a szájban, és legkésõbb a második születésnapra teljesen eltûnik a gyerek életébõl. Szájsebészek azt javasolják, hogy amint a kicsi elkezdi szopni az ujját, kínáljunk neki cumit, melyrõl állítólag könnyebb leszokni, mint a folyton „kéznél lévõ” ujjról. Ám a tapasztalat szerint a búcsú olykor hihetetlenül nehéz.

        Mint felnõttnek a dohányzás

A cumizás szenvedély, mely boldog emlékeket ébreszt a kicsiben, megnyugtatja, ráadásul arra figyelmezteti vele környezetét, hogy õ még kicsi, ne állítsák megoldhatatlan feladatok elé. Az élet elsõ hónapjaiban a cumizásnak mégis van pozitív oldala: a kicsi megtapasztalja, hogy van olyan módszer, mellyel saját magát megvigasztalhatja.
A kérdés: hogyan lehet a gyereket leszoktatni róla? Aki felnõttként megpróbált már rossz szokásáról, a dohányzásról, körömrágásról vagy a nassolásról leszokni, tudja, milyen nehéz az, amit gyerekétõl vár. A legfontosabb szabály: minél korábban abbahagyja, annál jobb. A szájsebészeken kívül a fejlõdéslélektan kutatói is azt tanácsolják, hogy legjobb a második életévig elhagyni a cumit, azaz addig, amíg a gügyögõ bájosságból apró bestia nem válik. Ekkor fedezik fel ugyanis, hogy képesek az akaratukat keresztülvinni, így a cumizni vagy nem cumizni kérdésébõl gyerek és szülõk közti hatalmi harc kerekedik.

        Leszoktató tippek

Már az egyévessel is megpróbálhatjuk megértetni, túl nagy már ahhoz, hogy cumizzon. Legyen egyre több olyan helyzet, amikor nem cumizhat, például az építõkockákkal játszik, ha odabújik anyuhoz vagy apuhoz, ha sétálni megyünk, vagy ha a nagyi mesét mond. A cumizás igényét minél többször elégítsük ki valami mással, leginkább sok-sok együtt töltött idõvel, játékkal, összebújással. Ha felnõttek beszélnek az egyéveshez, az boldogan visszagügyög, ilyenkor maga is észreveszi, mennyire akadályozza a cumi a társas kapcsolatokban.
Sokszor azonban nem ilyen sima az átmenet. Jótékony trükökkel segíthetünk, például kilyukaszthatjuk a cumit, hogy távozzék belõle a levegõ, így a szopogatás semmiféle élvezetet nem fog nyújtani. Csak kétéven aluli gyereknél próbáljuk meg!

Mese az öt cumiról

 

Leave a Reply

Archívum
Hír kategóriák